קוקיז (עוגיות)

אתר הספרייה הלאומית עושה שימוש בעוגיות (cookies) על מנת לשפר את חווית הגלישה שלך. הגלישה שלך באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות. למידע נוסף, אנא עיינו במדיניות הפרטיות

פסח בפיוט ובתפילה
אתר הפיוט והתפילה

פסח בפיוט ובתפילה

חג הפסח מזמן לנו שפע של פיוטים מסוגים שונים. לא רק ליל הסדר וההגדה אלא גם חודש ניסן עצמו, שלו נתחברו שירים בפני עצמם, ושביעי של פסח, וכמובן שירים המיועדים לשלושת הרגלים, וההלל, ותיקון הטל. ללא ספק אחד מן החגים המפוייטים ביותר.

מדריך ליל הסדר

ליל הסדר הוא לילה שמצריך תכנון. לילה שמשלב בין גדולים וקטנים, בני אדם מרקעים וממסורות שונים, אוכל ושירה. בהגדה של פסח יצרו חכמי ישראל לדורותיהם תוכן עשיר ומרתק – על ההיסטוריה היהודית, על ההעברה בין־דורית, על תחושת הביחד ועל המאבק לחירות. הכול משולב בשירים ובמעשים מיוחדים, כשבמסורות ישראל השונות נוספו צבעים, צלילים וריחות.

כדי שנוכל להיות פנויים להתרכז במהלך הסדר עצמו ולהפיק ממנו את המיטב, כדאי להתכונן ללילה המיוחד הזה היטב. המדריך המעוצב שהפקנו נולד בימי קורונה, עת כל משק בית נדרש לבצע את ליל הסדר באופן אינטימי בביתו שלו. אולם התברר לנו שכוחו יפה גם לשנים "רגילות" כהכנה לאירוע, המבהירה את סדריו. המדריך שלנו מציג בתמצית נקודות מרכזיות של ההכנה לסדר וליל הסדר עצמו, על מרכיביו השונים, ומציע הצעות מוזיקליות מגוונות לשולחן החג.

סדר פסח במסורת הודו – קוצ'ין

שחזור סדר הגדה של פסח לפי מסורת יהדות קוצ'ין. משתתפים: הרב יעקב יעקב, יוסי אורן, מרים דקל, שרה מרדכי, צורי יונצ'ה, יצחק נחמיה, אליהו מאיר, טובה אהרן, ירון מרדכי, רחל ומרדכי אליהו, בן ציון מרדכי, ירין אברהם, בצלאל אליהו.

הופק ביוזמת: עזרא ברנע, "רננות" המכון למוסיקה יהודית.

שאינו יודע לשאול: מדריך לפיוטי פסח

חג הפסח הוא אחד מהחגים המפויטים ביותר בלוח השנה – מפיוטי ההגדה דרך פיוטי טל, משירת ההלל לשירת הים. חנה פתיה לוקחת אתכם לסיור מודרך גדוש בהקלטות ובסרטונים, הרחק מעבר לאחד מי יודע.

"קרב יום" בביצוע אביתר בנאי ולהקת המדרגות

מהפיוטים המופיעים בסוף ההגדה של פסח במנהג אשכנז. הפיוט בנוי לפי סדר הא"ב, והבית האחרון שלו "קרב יום". הלחן המיוחס לבעל שם טוב.

שירת הים

ספר סוד השם, נטירה. מתוך אוסף משפחת גרוס. 

ספר סוד השם, נטירה. מתוך אוסף משפחת גרוס. 

שירת הים היא אֵם כל השירות העבריות. שירה זו שפרצה מהעם החדש ברגע של משבר וגאולה כה ממשיים, נקבעה להיאמר מדי בוקר מפי העם לדורותיו.

מתוך הזכרת הנסים שאירעו לישראל עם לידתם כעם, מצהירים המתפללים מדי בוקר בסוף השירה הזאת את שהצהירו העוברים בין גזרי ים סוף – ה' ימלוך לעולם ועד.

בכל המנהגים אומרים את שירת הים בכל בוקר בסיום פסוקי דזמרא. המנהג לומר שירה זו הוא מנהג קדמונים, אף כי אינו מצוי בכל הסידורים הקדומים, ונראה שבעבר היו מקומות בהם נהגו לומר שירה זו רק בשבת.

בשביעי של פסח, התאריך שלפי המסורת אירעה בו קריעת הים, מורגשת נוכחותה במיוחד.

בקהילות אירופה ובקהילות האשכנזיות בארץ נוהגים בליל שביעי של פסח להתכנס במקומות שיש בהם מקווי מים או בבית הכנסת, שם מעמידים גיגית ובה מים, ולשיר בניגון מיוחד שירה זו כשירת מענה, לפי המדרשים המתארים את שירת משה וישראל וכן את שירת מרים וישראל כשירת חזן וקהל העונה לו בפזמון חוזר.

באתר תוכלו להאזין לכ־30 ביצועם לשירה במסורות שונות.

 

הפיוט ארך זמני בביצוע יצחק חיון ו"הלובים"

פיוט לחודש ניסן במנהג יהודי חלב ולוב

קרדיט תמונות: כתבי יד: אוסף משפחת גרוס, תל־אביב | מוזיאון חצר היישוב הישן בירושלים | הגדה של פסח בנוסח אחיד לכל עדות בני ישראל עם ציוריו של ליליאן מאת אורי סלע, עם עובד, 1977 | סעודת פסח מתוך הגדה של פסח, וינה, תרפ"ט, מאוצרות הספריייה הלאומית |