קוקיז (עוגיות)

אתר הספרייה הלאומית עושה שימוש בעוגיות (cookies) על מנת לשפר את חווית הגלישה שלך. הגלישה שלך באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות. למידע נוסף, אנא עיינו במדיניות הפרטיות

ראש השנה בפיוט ובתפילה
אתר הפיוט והתפילה

ראש השנה בפיוט ובתפילה

ראש השנה הוא חג של התחלה, ומועדו הוא בתחילת חודש תשרי. זאת בניגוד לרוב החגים היהודיים, הנחגגים באמצע החודש, כשהירח מלא. על פי המסורת, ביום זה התרחשה בריאת האדם, מאורע המסמל את סיום הבריאה. יום זה נקבע להיות יום הדין, היום שבו הקב"ה דן את כל בני האדם על פי מעשיהם בשנה החולפת וקובע את דינם לשנה הבאה: "בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון" (משנה, ראש השנה א, ב). וביום זה בני האדם מצדם ממליכים עליהם את הבורא למלך על כל הארץ.

בנוסף להיותו יום הדין, נקרא ראש השנה בתורה "יום תרועה", ובמרכזו תקיעות השופר המעוררות את הלב וקוראות לשיפור המעשים ולתיקון העולם. ביום זה הרגשות מעורבים בין אימה של דין ובין שמחה של חג, הנובעת מתוך האפשרות שלנו לתקן את עצמנו ולהתחיל מחדש שנה חדשה.

בשער זה נצא למסע בין תפילות ופיוטי ראש השנה, המציינים את החג בהתכנסות שלנו כקהילה וכעם לתפילות ארוכות בבתי הכנסת. הלחנים של התפילות והפיוטים של ראש השנה משמרים מסורות עתיקות העוברות מדור לדור ומושרות פעם בשנה בימים הנוראים. לא רק אנחנו ניצבים כאן בתפילה, אלא אבותינו ואִמותינו שלאורך כל הדורות נמצאים אִתנו באותן המילים והמנגינות המשקפות מצד אחד יראת דין ומצד שני שמחה גדולה.

שנזכה לשנה טובה ומתוקה, שנה של תיקון, ושיתקבלו תפילותינו ויימלאו משאלותינו לטובה.

קרדיט צילומים  חיים אזולאי | טליה בר | כלֵי נגינה על גבי מטבעות שונים מתקופת מרד בר כוכבא. דימויי כִּנוֹר או נבל או גיתית.  צילום: Tallenna Tiedosto , ויקישיתוף, CC BY SA 3.0 | קרדיט כתבי יד וגלויות  אוסף משפחת גרוס, תל־אביב | הספרייה הלאומית