זהו הפיוט היחיד שהתקבל בקהילות אשכנז לכבוד עליית החתן לתורה. הפיוט הושר לאחר שהחתן בירך את ברכות התורה לאחר קריאתו, ולפני שבירכוהו ב'מי שבירך'. בכל הקהילות זימרו זמר זה בשבת שלפני החופה. בקהילות רבות שרו אותו גם בשבת שלאחר החופה ובשבת שלאחר האירוסין. כמו כן, היו מנהגים ששרו אותו לכבוד חתן בראשית וחתן תורה בשמחת תורה.
בדורות האחרונים הפיוט כבר לא היה מוכר בקהילות מזרח אירופה, ולא הודפס בהן. בחלקן הכירו רק את החרוז הפותח שלו, ולעתים – תוך כדי שיבושים.
הפיוט נכתב על ידי ר' אביגדור קרא, שנחשב לאחרון פיטני אשכנז הראשונים. ר' אביגדור קרא, שהיה תלמיד חכם בנגלה ובנסתר, כיהן כרבה של פראג ונהרג על קידוש השם בשנת 1493.
הפיוט אינו מכיל כל רמזים לחתן או לחתונה, ואכן בפרסומו הראשון נכתב כי הוא "פיוט יפה", אך לא נאמר דבר על הפונקציה שמילא. רק בדפוסים שהופיעו לאחר עשרות שנים בסדרי ברכת המזון נזכר הפיוט כ"זמר נאה לחתן". המשורר חיבר גם גרסה מקבילה לפיוט זה ביידיש דייטש, שלא נפוצה.
הפיוט עוסק באמונת הייחוד. לפי המסופר בכמה מקורות, כותבו, ר' אביגדור קרא, היה מקורב למלך בוהמיה וונצל הרביעי, ואף שיכנע אותו באמיתות אמונת ישראל. בשל עיסוק זה, חיבר ר' אביגדור את פיוטי האמונה הן בעברית הן בלשון המדוברת.
את מקומו של פיוט העוסק בתכנים של אמונה בהקשר של חתונה מסביר ב"ש המבורגר במאמרו "זמר לחתן בעלותו לתורה" (שרשי מנהג אשכנז, עמ' 365-417), בכך שדווקא בעת התגברות השמחה והאהבה, יש להפנות את רגשות הלב החמים אל בורא עולם.